петък, 13 февруари 2015 г.

Благотворна готварница и Трифонски заговезни в ПГЗ „Христо Ботев”


 Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев” беше домакин на първия брейн-сторм маратон по проекта „Благотворна готварница”, реализиран от НЧ „Умение-2003” с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по Националната програма за младежта, подпрограма „Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи”. Поканата на директора Тенко Боев беше провокирана от самите ученици на гимназията, които се включиха в проекта още от самото му начало. А поводът беше празникът „Трифонски заговезни”, организиран съвместно от ПГЗ „Христо Ботев”, НЧ „Умение-2003” и сдружение „Движение с екологична насоченост”.

Главни организатори на празника бяха самите млади хора – от избора на менюто, през покупката на продуктите до приготвянето на ястията. И учителите не вярваха, че от ръцете на момчетата ще излязат пухкави обредни пити, вкусни сармички с кисело зеле, рози от палачинки, парти сандвичи с домашно приготвена майонеза, картофена заговелка и яйчена салата.
С обредния хляб Димитър Петков от „Движение с екологична насоченост” първо захрани лозята на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев”. После отряза 3 пръчки, зави ги на венец и благослови: „Да е на хаирлия! От лоза шиник грозде да берем, от кютюк бакър грозде да извадим!”
Пожелания за успешна и благодатна година за възпитаниците и колектива на гимназията отправиха също заместник-областният управител Иван Йоргов, председателят на сдружение „Движение с екологична насоченост” Димитър Димитров, председателят на НЧ „Умение-2003” Петьо Анастасов, бивши преподаватели, които също зарязаха лозите заедно с накипрените в народни носии ученици.
Цар на виното в гимназията не беше избран. Но затова пък учениците и техните връстници от НЧ „Умение-2003” бяха обгърнати с уважение като истински царе, заради усилията, които положиха за празника. Младите хора посрещнаха гостите в учителската стая, където всички заедно похапнаха от приготвените от „Благотворната готварница” ястия и от домашната сланинка и луканка, печените кебапчета и мезета, с които организаторите от ПГЗ „Христо Ботев” и сдружение „Движение с екологична насоченост” допълниха софрата.

Неформалните разговори, разбира се, породиха и идеи за нови общи инициативи. Те ще бъдат посветени и на 80-годишния юбилей, който ПГЗ „Христо Ботев” отбелязва тази година. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият отзив за нашата дейност ни помага да подобрим работата си. Благодарим!